Om Alléenberg

Alléenbergs ForsideKontakt AlléenbergEvents på AlléenbergSelskaber på AlléenbergJob på Alléenberg

Alléenberg2

Egentlig skulle der stå et lille "2-tal" efter "Alléenberg" på portalen til det nuværende musiksted på Allégade 4Frederiksberg. Stedet har ligget der i sin nuværende form siden 1924, men det oprindelige Alléenberg lå et helt andet sted. Strækningen på Frederiksberg Allé mellem Amicisvej og Dr. Priemés Vej udgjorde tidligere det gamle forlystelsesetablissement "Alléenberg".

Indgangen til Alléenberg
Omkring ved nutidens nr. 74-76 på Frederiksberg Allé opførtes i slutningen af 1790’erne en bygning vinkelret på alléen, der indtil omkring 1840 fungerede som billard- og traktørsted med et godt ry for madame Juliane Lynges gode mad. De noget mere afslappede forhold på det forlystelsesmæssige område, som fulgte efter Frederik d. 6.’s død i 1839, smittede straks af på Alléenberg. Traktørstedet blev overtaget af chokoladefabrikant Christian Kehlet, og samtidig med byggeriet af Tivoli byggede han en stor forlystelsespark med gynger, karuseller og en "Alléenberg Varieté"

Det populære sted fik efterhånden så godt et ry, at hovedstadens borgere med sindsro sendte deres konfirmanden på "andendags-besøg" på Alléenberg, men i 1923 måtte stedet lukkes, da det blev besluttet at opføre Den Franske Skole for St. Joseph-søstrene.

I den gamle ejendom på Allégade 4 boede imidlertid det driftige ægtepar Johannesen, og de etablerede allerede i 1924 det Alléenberg, som vi kender i dag.

Ingeborg Johannesen var i en menneskealder en Københavns-kendt værtshusholder, og hun regerede stedet med jernhånd. Alle var lige så bange for hende som de elskede hende højt. I flere år drev hun stedet sammen med sin datter Ruth, og i den periode blev det listige natsted et yndet stamværtshus for folkekære revyskuespillere fra Stig Lommers ABC-teater som Dirch Passer, Kjeld Petersen, Preben Kaas, Jørgen Ryg og mange andre.

Alléenberg baren

Det var også i den periode, værtshuset pådrog sig det lidet flatterende tilnavn "Psykopaten". Der findes mange og udspekulerede forklaringer på dette tilnavn.

Det kan være en direkte henvisning til enevældige fru Ingeborg, som i sine sidste år ikke var helt tilregnelig, men Stig Lommers afløser i direktørstolen på ABC-Teatret, Klaus Pagh har sin helt egen forklaring på øgenavnet, der unægteligt giver det en anden dimension.

Alléenberg ABC-baren
Ifølge Klaus Pagh kaldte datidens skuespillere deres kantine for "Psykopaten" – Vi mødes i "Psykopaten" efter forestillingen!

Altså de skuespillere, der var heldige nok til at være ansat på et af de etablerede teatre, som havde en kantine. Teatrene på Frederiksberg Allé – og dem var der en fire-fem stykker af – havde ingen kantine, og derfor brugte de Alléenberg som deres "Psykopat".

Uanset hvilken forklaring, der er rigtig, er tilnavnet stadig flittigt benyttet af de mange unge mennesker, der hver nat synger igennem til alt fra hjemlandets vemodige folkesange til de seneste popschlagere til akkompagnement fra stedets berømte klaver.

I en periode, da teatrenes antal formindskedes betydeligt på Frederiksberg Allé blev Alléenberg mere musikernes sted end skuespillernes, selv om nutidens populære skuespillere (bdr. Mikkelsen, bdr. Lie Kaas m. fl.) stadig betragter værtshuset som et afslappende fristed efter en forestilling på Aveny-T, Betty Nansen eller Edison.
Alléenbergs klaver

I slutningen af 1990’erne ville hverken Ingeborg eller Ruth mere, men Ingeborg lagde vægt på, at stedet skulle fortsætte uforandret, og selv om hun kunne have fået adskillige millioner mere for ejendommen og værtshuset ved at sælge til naboen, OK-Klubberne, valgte hun at sælge til nogle, som ville være garanter for Alléenbergs fortsatte beståen.

Et trekløver af stamkunder med den nuværende formand for Dansk Skuespillerforbund, Henrik Petersen, i spidsen, overtog Alléenberg og drev det i en halv snes år, før de i år 2000 solgte det videre med de samme klausuler om uændret fortsat værtshusdrift, som Ingeborg i sin tid gav dem.

Derfor står Alléenberg i dag med næsten nøjagtig samme udseende som da Ingeborg indrettede det i 1924, og stedet udgør i dag et anderledes alternativ, når Københavns musikglade unge har fået nok af disquetekernes flashlys.

Tekst: Peter Salskov | Foto: CPH Locations

Alléenberg
Åben
Allégade 4, 2000 Frederiksberg, Tlf: 33 25 44 42
Natværtshus med musik • Bar, cafe, restaurant, servering og lokaler til selskaber og fest tæt ved Frederiksberg Have